Foto1

Nalazimo u periodu kada su solidarnost, dobra volja i empatija najveće moralne vrijednosti. Bez volontera bi društvo teško funkcioniralo tijekom ovakve krize i u vremenu koje nam predstoji. Volonteri su nastavili i dalje pružati pomoć svim građanima u svojoj zajednici samo ovoga puta pomoću novih metoda, digitalnih alata i uglavnom iz svojih ureda ili domova. Tijekom travnja 2020. Volonterski centar Sisak koji djeluje pri Agenciji lokalne demokracije Sisak, prikupio je nekoliko primjera dobre prakse volontiranja na području Siska.

Na području Sisačko – moslavačke županije provodile su se online volonterske aktivnosti i volonterske aktivnosti pomoći zajednici i građanima u vrijeme krize koronavirusa. Građanska inicijativa Moj grad Sisak pružala je psihosocijalnu podršku i emotivno osnaživanje putem društvenih mreža za svoje korisnike projekata  „Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu“, projekta „Dobro je znati“, kao i izravnog kontakta s krajnjim korisnicima Programa zapošljavanja žena Zaželi,projekta „ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno“ s kojima trenutno ne može stupiti u izravni kontakt. Podršku je pružala voditeljica projekata dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Volonterske aktivnosti nisu izostale ni u Udruzi slijepih Sisačko – moslavačke županije koja se pridružila akciji #UjednjeniProtivKoronavirusa. Volonteri udruge isprintali su zaštitne vizire koji su proslijeđeni zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

Putem online volontiranja svoju podršku korisnicima odlučila je pružiti i JRS – Isusovačka služba za izbjeglice. Volonterka Doris Jelić na tjednoj bazi pomaže osnovnoškolskoj djeci na području Siska u učenju hrvatskog jezika u vidu glasovnih poruka uz pomoć digitalnih alata te pomoći pri rješavanju domaćih zadaća.

Inicijativi se pridružilo i Društvo psihologa Sisačko – moslavačke županije u suradnji s Hrvatskom psihološkom komorom i Hrvatskim psihološkim društvom. Krajem ožujka pokrenuli su Telefonsko savjetovalište namijenjeno osobama u samoizolaciji ili onima kojima je potrebna stručna pomoć i podrška u nošenju s trenutnom situacijom. Podršku pružaju volonteri, a linija je aktivna od 0-24 sata. Može ih se kontaktirati na broj: 091 781 3627. Također, na Facebook stranici društva (link ovdje) objavljuju korisne informacije koje mogu pomoći svim građanima.

Od velike važnosti u doba pandemije postalo je online volontiranje putem kojeg se na različite načine može pomoći zajednici što je prilika da se povežu svi organizatori volontiranja te svi oni koji su voljni pomoći drugima. Ovim putem pozivamo sve organizatore volontiranja i volontere da se uključe u pomoć zajednici te podijele s nama primjere dobre prakse volontiranja i solidarnosti na e.mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.