U Hrvatskoj se kao posljedica pojave pandemije koronavirusa pojavila nova kategorija socijalno ugroženih osoba gdje je značajan broj ljudi prešao iz relativno sigurnog načina života u relativno nesiguran i neizvjestan način života koji je uzrokovan iznenadnim gubitkom posla. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od početka krize uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 26.000 ljudi.

Vođeni temeljnim načelima Crvenog križa s ciljem očuvanja ljudskog dostojanstva, a u želji da olakšamo suočavanje s teškim posljedicama pandemije u svakodnevnom životu, Hrvatski Crveni križ osigurao je osnovni paket hrane osobama koje su ostale bez posla od proglašenja pandemije koronavirusa.

Kriteriji za uključenje u projekt:
     - osobe koje su u razdoblju od 11.03.-11.05. 2020. ušle u evidenciju HZZ-a kao nezaposlene osobe
     - osobe koje ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Da bi svi paketi bili spremni svoj obol su naravno dali i volonteri koji su u vrijedno sastavljani pakete prehrambenih prizvoda u vrijednosti od 250 kn za pojedinca. Vrijedni volonteri LVC-a Sinj i Crvenog križa Sinj u dva dana su spojili 218 paketa. Volonteri su odradili 40 volonterskih sati i kroz to druženje ni paketi nisu bili teški. Hvala Zoranu, Ivici, Dini, Ani, Mariji, Ivani koji su se pobrinuli da paketi na vrijeme budu spremni i da svi koji su pogođeni ovom pandemijom barem malo osjeta brigu društva za njih.

volonterski vijesnik 1