Od 2017. Platforma „Culture Hub Croatia“ provodi međunarodne radionice u suradnji s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers (volonteri Europske baštine) i lokalnim partnerima. Metodologija, zasnovana na participativnom pristupu i ko-kreaciji, pokazala se vrlo uspješnom u posljednje tri godine, povezujući lokalne aktiviste, udruge, obrazovne institucije, gradove, općine i ostale aktere. Svake godine objavljuje se poziv za dostavu prijedloga za radionicu, a lokalitet i tematika odabiru se na temelju važnosti predložene teme i potencijalnog učinka. Posebna pažnja posvećuje se aspektu održivosti.

Rijeka

Do sada su organizirali sljedeće radionice:

  • , Kaštela „Revitalizacija dviju kula”, u suradnji s Gradom Kaštela.
  • , Rijeka „Inovativna interpretacija industrijske baštine“, u suradnji s Interpretacijskim centrom za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci.
  • , Ivanić-Grad „Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine“ u suradnji s udrugom „Prijatelji baštine“.
  • Ove godine, radionica se održava u kolovozu, u Podravini, na temu “Valorizacija ruralne baštine”, u suradnji s Interpretacijskim centrom Petar Preradović.

Više informacija na: http://culturehubcroatia.hr/

Radionice su uspješne upravo zato što tim uvijek čine mladi profesionalci specijalizirani za različita područja - od arhitekture, povijesti umjetnosti i upravljanja kulturnom baštinom do sociologije i drugih relevantnih disciplina. Svi oni imaju različita stajališta o specifičnoj temi, što znači da projekti postaju vrlo interdisciplinarni, ali također i prilično zanimljivi i intrigantni za mještane koji svoju baštinu često ne doživljavaju kao vrijednu ili ju ne smatraju potencijalnim resursom. Zbog toga važan dio metodologije je korištenje radionice da bi se stvorila veza između lokalne zajednice i volontera. Svake godine u sklopu radionice organiziramo javna dogadanja poput „Dana otvorenih vrata“, prezentacije primjera dobre prakse iz zemalja volontera, dok prilikom završne prezentacije rezultata volonteri predstavljaju svoje prijedloge lokalnoj zajednici, stručnjacima, a često i političarima. U narednim godinama jedan od glavnih ciljeva je promišljanje novih načina uključivanja zajednice. Upravo faktor podizanja svijesti može doprinijeti održivosti projekata, jer omogućuje lokalnim akterima da postanu „nositelji“ budućih aktivnosti u njihovom lokalnom kontekstu.

Članak o ovim radionicama dio je primjera dobre prakse i publikacije European Heritage Volunteers. Možete ga pronaći OVDJE