DND Poreč godišnje angažira između 70 i 100 volontera i volonterki. Neki rade povremene volonterske poslove, drugi su angažirani duže. Naši volonteri imaju između 14 i 65 godina, a da bismo imali takvu snagu podrške u zajednici volonterstvo smo promovirali od osnutka udruge 1996. godine.

U početku su u udruzi mahom volontirali roditelji djece s kojom smo radili, nerijetko djedovi i bake. Djeca su u našim programima učila ono što nisu imala prilike nigdje drugdje, a kasnije su se uz podršku roditelja volonterski uključivala poučavati mlađu djecu. Na taj smo način stvorili obrazac ponašanja i izgradili sustav vrijednosti udruge u kojem volonterstvo ima posebno mjesto.

Danas u rad s djecom u ljetnom kampu angažiramo stariju djecu i mlade, nerijetko one koji su i sami ljeta provodili u kampu. To su djeca od 14 i više godina, koja uz stručne voditelje i asistente uče kako volontirati, a uz to stječu i posebna znanja u radu s djecom. Neki od njih kasnije postaju plaćeni asistenti ili voditelji u kampu.

Posebna su priča stariji volonteri i volonterke kao što su umirovljena tajnica DND Poreč koja vodi Dječji forum i nekadašnji prvak u streličarstvu koji vodi radionicu streličarstva za djecu već nekoliko godina. Niz sugrađana dolazi u ljetni kamp održati dvosatne radionice za djecu na različite teme - od morseove abecede do filcanja vune ili izrade mozaika.

Značaj volonterskog doprinosa razvoju naše zajednice prepoznaje i Grad Poreč koji već nekoliko godina na Međunarodni dan volontera organizira promoviranje najvrjednijih volontera u toj godini, a među njima je uvijek i desetak naših volontera i volonterki.

Rad s volonterima regulirali smo Volonterskim programom koji unapređujemo kroz neformalnu mrežu organizatora volontiranja u Istri koju koordinira Volonterski centar Istra. VCI nas godinama educira kako bi naš rad s volonterima bio što kvalitetniji.

volonteri i volonterke DNDa s gradonačelnikom