Nema dezinficijensa, nema maskica, nema brašna, ni šećera, nestaje i ulje, redovi pred trgovinama. Ljudi se pitaju gdje i kako i koliko svega trebaju nabaviti da bi bar neko vrijeme osigurali najosnovnije potrepštine. U udruzi sjedimo uz jutarnji sastanak i koliko god se trudili pričati o projektnim aktivnostima i planovima za danas i ubuduće, sve se teme vraćaju na pandemiju i nemir u zajednici.

„Sašila sam maskicu“ - kažem i pokazujem šarenu krpicu koja će mi poslužiti kao maskica. Kolege hvale moje amatersko umijeće i potiču me da ih šijem pitajući ima li i za njih, pa odlučujem da ću nastaviti šiti i dijeliti kome bude trebalo.

Te večeri zove me prijateljica i pita znam li nekog tko šije maske. „Ti? Odlično!“. Grad je rekao da će osigurati materijal, objavit ćemo na Internet portalu i pozvati ljude da se jave u volonterski centar udruge ZvoniMir – Iskra. U trenu se sve pokrenulo, a javila se i lokalna radio postaja koja je pozvala ljude na sudjelovanje.

Dok smo čekali nabavu materijala iz Grada, pozvali smo građane na donaciju materijala, okupili volonterke koje znaju šivati te krenuli. Za čas se sve proširilo, uključili su se ljudi, udruge, volonteri, Grad, svi su htjeli sudjelovati donacijama materijala, krojenjem, šivanjem, pranjem, peglanjem, prikupljanjem i distribucijom. Među svim ljudima istaknula se volonterka Zrinka koja je formirala Facebook grupu Maskice i pozvala sve svoje virtualne i stvarne prijatelje na sudjelovanje i širenje informacija.

Naša prvotna ideja bila je podijeliti prve maskice svim trgovkinjama i trgovcim, a nakon toga svima ostalima koji su u potrebi. Potrebe su bile velike, pa su pozivi dolazili sa svih strana: prijatelji, poznanici, Dom zdravlja, Vatrogasni dom, bolnica, starije osobe, osobe koje rade sa starijim osobama, majke samalom djecom, osobe ugroženog zdravlja itd. Jedino je važno bilo šivati i dijeliti maske. Distribuirano ih je više od 2000 po cijelom gradu Kninu i susjednim općinama, a ova volonterska akcija ujedinila je cijelu lokalnu zajednicu. Jedna teška situacija je pokazala solidarnost među građanima, suradnju i jedinstvo među udrugama i povezanost s lokalnom samoupravom, institucijama i tvrtkama. Svi smo imali istu želju i strast, a to je sudjelovati u nečemu važnom za našu zajednicu, uložiti svoje vrijeme, znanje, vještine, ne očekujući i ne tražeći ništa zauzvrat.

zvonimir19