Volontiranje u inozemstvu idealan je spoj putovanja i otkrivanja novih kultura te filantropije koja pruža priliku za upoznavanje stvarnog života u zemljama koje posjećujete. Međunarodno volontiranje obično se organizira u obliku međunarodnih volonterskih kampova te kraćih i dužih međunarodnih razmjena volontera.  Međunarodni kampovi su jedinstveni oblik volontiranja koji nudi pozitivne i praktične načine okupljanja ljudi iz različitih zemalja i različitih kultura kako bi živjeli i radili zajedno na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama u kojima se oni održavaju. Opći ciljevi svih kampova su izgradnja mira, solidarnost, zajedništvo, interkulturalnost, razbijanje predrasuda i stereotipa, unapređivanje tolerancije i razumijevanja među ljudima. 

Duže i kraće razmjene volontera odvijaju se primarno putem Europskih snaga solidarnosti, programa Europske unije, koji se ranije zvao Europska volonterska služba, a čiji je cilj mladima pružiti priliku da volontiranjem odgovore na važne društvene potrebe i pridonose osnaživanju zajednica. Na taj se način mladima omogućava stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za njihov osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj, te time poboljšava i njihova zapošljivost. Ti projekti uključuju različite aktivnosti, a najčešće rad s osobama s teškoćama, rad s djecom, ekološki rad, organizacijske poslove, kulturu i umjetnost, administrativnu pomoć i slično.

Osim Europskih snaga solidarnosti, volontiranje u inozemstvu je moguće i putem mreže Service Civil International.

Više o međunarodnom volontiranju čitajte na web stranicama Volonterskog centra Zagreb i Agencije za mobilnost i programe EU.