Najveća snaga volontiranja nalazi se u slobodnoj i dobroj volji da budemo tu za druge, za zajednicu. Ljekovito je vidjeti koliki broj ljudi se želi angažirati i pritrčati u pomoć. Ipak, krizne situacije imaju svoje zakonitosti. Važno je osigurati ciljanu, smislenu, sigurnu i dugotrajnu pomoć.  Ovo će potrajati,  čuvajte snagu i volju, pomoć će trebati još dugo.  Uspostavljanje sustava kriznog volontiranja kao dio suvremene civilne zaštite više je nego potrebno i važno.

U ovakvim izvanrednim i kriznim situacijama, postoje neka opća načela kriznog volontiranja kojih bismo se trebali pridržavati, pa osjećamo odgovornost skrenuti pažnju na neke od njih kako bismo poduzeli sve da zaštitimo osobe kojima se pomaže, kao i volontere.

1. Važno je pratiti upute nadležnih tijela i organiazcija. Ravnateljstvo civilne zaštite poručuje da ne dolazite samoinicijativno na pogođena područja. Petrinja i Sisak su mali gradovi, gužve koje nastaju nekontroliranim i nekoordiniranim volonterstvom otežavaju i usporavaju rad žurnih službi. Na područje Sisačko-moslavačke županije upućene su sve raspoložive  operativne snage sustava civilne zaštite, žurne službe iz svih područja Republike Hrvatske i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite sa potrebnom opremom. Želite li pomoći, umjesto odlaska na potresom pogođena područja, možete to učiniti na drugi način, doniranjem financijskih sredstva ili humanitarnom pomoći u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće i slično u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem i drugim organizacijama u vašem gradu. Javite se vašem najbližem Volonterskom centru: https://www.hcrv.hr/centri-heading/mapa  ili gradskom društvu Crvenog križa:  Detaljne upute o načinu doniranja novčanih sredstava i potrepština nalaze se na web stranici Hrvatskog Crvenog križa, na poveznici u nastavku: https://www.hck.hr/novosti/upute-za-donacije-i-pomoc-pogodjenima-potresom/10649

 Donacije možete uplatiti na nenamjenski račun Zaklade SOLIDARNA za krizna stanja:

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406

Svrha:  SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ

Poziv na broj: 01-2021

SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22

Na ovoj poveznici možete iskazati svoju ponudu za osiguravanje smještaja onima koji su ostali bez doma: https://potres.herokuapp.com/?fbclid=IwAR1IhYeKJx4qX4Oet1w8EK0C0o2ekCQVSkyMLY8oquDh-7ZkDsT2CXGUeK8

2. Svatko tko organizira volonterske aktivnosti, bilo u formalnom ili neformalnom obliku, treba biti svjestan odgovornosti za sigurnost svih uključenih, kako volontera tako i korisnika. Organizator je dužan upoznati volontere s mogućim rizicima.

 3. Volontiranje je dobrovoljna aktivnost svakog pojedinca, odluka koju svatko donosi  za sebe, i koja jedino tako  može snažno doprinijeti kvaliteti ljudskih veza i našem društvenom kapitalu. Prema Zakonu o volonterstvu samostalnu odluku o volonterskom angažmanu mogu donijeti sve punoljetne osobe. Osobe  od 15 do 18 godina trebaju pisanu suglasnost roditelja ili skrbnika. Mlađi od 15 godina volontiraju u organiziranim oblicima s ciljem odgoja i obrazovanja za volontiranje.

4. Iskreno se nadamo da će lokalne samouprave i stožer civilne zaštite pronaći način uspostavljanja organiziranih službi pomoći i podrške u suradnji s organizacijama civilnog društva, a koje će na odgovoran način uključivati volontere i  smanjiti rizike.

5. Facebook i druge neformalne grupe okupljaju ljude koji žele pomoći drugima, ali teže dopiru do onih kojima je pomoć potrebna, zato je korisno da prije svega spremnost na volontiranje  iskažete lokalnim stožerima civilne zaštite ili nekoj od organizacija koje su već uključene u pomoć i podršku u vašoj zajednici (najčešće se radi o društvima Crvenog križa, volonterskim centrima i sl.). Hrvatski Crveni križ prima prijave za volontiranje ovdje: https://www.hck.hr/kako-pomoci/volontirajte/29

6. Osim podrške u nabavci životnih potrepština, važno bi bilo osigurati i psihološku podršku za sugrađane. Ovo je jedna od aktivnosti koja također može biti organizirana na razini lokalne samouprave, a u koju se mogu uključiti volonteri stručni za ovu vrstu podrške. Ako posjedujete ove vještine i znanja javite se Društvu psihologa Sisačko moslavačke županije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

7. Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri mogu poslužiti kao dobar resurs u podršci kvalitetnom organiziranju volontera i  poduzimanju najboljih strategija za smanj