U Gradskoj knjižnici Zadar 3. svibnja smo održali prvi sastanak Mreže školskih volonterskih klubova čime je Mreža i službeno osnovana. U spomenutu Mrežu uključilo se ukupno 17 osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova s područja Zadarske županije.

Prisutne predstavnice škola su predstavile svoja dosadašnja iskustva s uključivanjem učenika u volonterske i humanitarne aktivnosti. Sastanku je prisustvovao i Ivan Hajdić, voditelj Odsjeka za školstvo Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, koji je istaknuo podršku Grada inicijativi osnivanja Mreže.

Osnovna svrha Mreže je razmjena ideja te pružanje međusobne podrške među školskim koordinatorima volontera. Volonterski centar Zadar će za sve zainteresirane iz uključenih škola održavati edukacije o volonterstvu za učenike „Biti volonter“ te edukacije za nastavnike i stručne suradnike „Menadžment volonterskih programa“. VCZD će također pružati podršku pri osnivanju školskih volonterskih klubova i provedbi volonterskih akcija te posredovati u ostvarivanju suradnje škola s udrugama i ustanovama na području Zadarske županije, a za ubuduće su planirana 2 sastanka Mreže po polugodištu.

2023 07 VCZD 3

Ova je aktivnost dio novog projekta Volonterskog centra Zadar pod nazivom „Val volonterstva“, koji je na Pozivu za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. i 2024. godinu dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.