Udruga Oppidum sudjelovala je i u ovogodišnjoj kampanji „Hrvatska volontira“ organizirajući niz edukativnih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Uzajamno prihvaćanje, otvorena komunikacija te shvaćanje interesa i motiva sukobljenih strana - samo su neki od načina nenasilnog rješavanja sukoba, o čemu se na radionici "Nenasilno rješavanje sukoba" pričalo s učenicima Osnovne škole Julija Kempfa Požega. Kroz interaktivnu radionicu „Ravnopravnost spolova“.

Učenice i učenici 7. razreda OŠ Julija Kempfa i OŠ "Mladost" Jakšić upoznati su s konceptom rodne ravnopravnosti, te su usvojili osnovne alate kako prepoznati najčešće rodne stereotipe i predrasude te kako na njih pravilno reagirati. Provedene aktivnosti doprinose i sljedećim Globalnim ciljevima održivog razvoja: Cilju 4. Kvalitetno obrazovanje, Cilju 5. Rodna ravnopravnost te Cilju 10. Smanjenje nejednakosti i njima smo dali svoj mali doprinos za veliki utjecaj.

2023 07 oppidum 1

U suradnji s međunarodnim volonterima koji volontiraju u Eko centru Latinovac, učenicima triju požeških srednjih škola prezentirani su programi Erasmus + i Europske snage solidarnosti. Volonterke su kroz svoja iskustva i zanimljive priče dočarale kako ti programi funkcioniraju, a učenici su dobili mogućnost da se i sami uz njihovu pomoć uključe u projekte mobilnosti.

2023 07 oppidum 2

Tijekom mjeseca travnja provedena je međunarodna kampanja „Dan činjenja dobrih djela“ za čiju je organizaciju u Hrvatskoj zadužena udruga „Djeca za bolji svijet“. Kao suradnik navedene udruge Volonterski centar Oppidum i ove godine se uključio u obilježavanje ove manifestacije koja promiče volonterstvo u lokalnoj zajednici, kroz motivaciju i koordinaciju lokalnih organizatora volontiranja za aktivnosti koje promiču humanost i solidarnost u zajednici. Volonterski klub Ekonomske škole Požega, Volonterski klub Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi te Volonterski klub Obrtničke škole samo su neki od organizatora koji su kroz svoj nesebični rad pridonijeli širenju ove plemenite inicijative.

2023 07 oppidum 3