Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca održana je dodjela Priznanja "Volonterska ruka" u Providurovoj palači u Zadru.

202212 Zadar

Dodjelom Priznanja Volonterski centar Zadar želi zahvaliti svim pojedincima i organizacijama koji nesebično pridonose boljitku naše lokalne zajednice, a to je ujedno poticaj svima onima koji se još nisu okušali u volonterskim vodama. Iznimno nam je važno istaknuti koliki je doprinos volontera u svakodnevnom životu našeg grada i županije. 

Ovim putem zahvaljujemo Zadarskoj županiji i Gradu Zadru koji nas već dugi niz godina podržavaju kako bismo zajedničkim nastojanjima učinili nevidljivo vidljivim - trud malog čovjeka da učini zajednicu boljom putem volontiranja.

 Isto tako, u smislu kontinuiteta, valja istaknuti naše volontere - učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, koji od početka djelovanja Volonterskog centra osmišljavaju i izrađuju statuu "Volonterska ruka".

 Zahvaljujemo i glazbenicima iz Ukrajine Tarasu Mogilevskom i Marianni Ilkiv, koji su svojim nastupom uljepšali našu svečanost.

 Priznanja smo dodijelili u 3 kategorije:

U kategoriji organizatora volontiranja dobitnik je Udruga Prospero iz Gračaca koja dugi niz godina radi na osnaživanju i edukaciji žena i marginaliziranih osoba u društvu, pruža pomoć starijim i nemoćnim osobama, pomaže malim OCD-ovima, radi na informiranju i digitalizaciji stanovništva, kao i uređenju okoliša. Pritom uključuje volontere u različite aspekte svog djelovanja.

Zahvalnice su dobili ostali nominirani:

Humanitarna udruga „Antonio Jurjević“ za humanitarno-volontersko djelovanje u prikupljaju financijskih sredstava za pomoć djeci s teškoćama kroz organizaciju Memorijalno-humanitarnog turnira „Antonio Jurjević“ u spomen na prerano preminulog nogometaša Antonija Jurjevića

Mjesni odbor Bili brig za aktivan volonterski doprinos zajednici kroz svakodnevno unaprjeđivanje i poboljšavanje života stanovnika u svome kvartu te organizaciju humanitarnih akcija i akcija dobrovoljnog davanja krvi

Volonterski klub OŠ Posedarje za izuzetan doprinos volonterstvu u smislu odgoja za volontiranje i promociju školskog volontiranja u lokalnoj zajednici.

U kategoriji volontera Priznanje je osvojila Elena Šarunić, i to za za volontiranje u nezavisnom kinu Kino Zoni, projektu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, gdje se istaknula predanošću poslu, marljivošću, točnošću, nenametljivošću i entuzijazmom. Elena je također bila ključni akter u projektu „Srednja Kino Zona“, posebnom programu Kino Zone za zadarske srednjoškolce, koji je realiziran u suorganizaciji s Prirodoslovno-grafičkom školom Zadar čija je Elena učenica. 

Ostalim nominiranima dodijelili smo zahvalnice:

Maji Kukuljici u kategoriji inkluzivnog volontiranja, za svakodnevnu dostavu obroka starijim i nemoćnim osobama u sklopu usluge koju pruža Dom za odrasle osobe sv. Frane Zadar

Nini Mandić za izniman doprinos volonterskim aktivnostima koje organizira Udruga Ahimsa - u Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar, Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, u Sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i Zadarskom azilu

Toniju Lovroviću za aktivno volontersko djelovanje u Udruzi Ahimsa, gdje volonterski obavlja funkciju tajnika Udruge, a ujedno je koordinator volontera i sam volontira u Zadarskom azilu s nezbrinutim životinjama

Anđeli Šikić za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini  društva 

Marineli Bačić za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini  društva 

Kristini Lončar za dugogodišnji nesebičan volonterski doprinos aktivnostima Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar 

Mihovilu Mijoloviću za iznimno aktivno volontersko djelovanje u svim aktivnostima Mjesnog odbora Bili brig te neizmjeran volonterski doprinos radu cjepilišta Višnjik.

U kategoriji koordinatora volontera Priznanje je osvojila Mira Treursić. Mira je predsjednica Udruge mladih Ahimsa te odrađuje najveći broj volonterskih sati među svim članovima i volonterima. Svoje vrijeme i dobru energiju najviše poklanja kako bi Udruga mogla djelovati i nesmetano funkcionirati, ali to je ne sprječava da volontira u Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, Udruzi za autizam Zadar, Sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i u Zadarskom azilu. Mira također svaki tjedan vježba čitanje i pisanje s Juricom Milinom, mladićem s Down sindromom, te je najzaslužnija za izdavanje knjige koja objedinjuje njegov kreativni likovni i književni izričaj, a ujedno se radi o prvoj hrvatskoj art terapijskoj knjizi.

Dodjela Priznanja održala se kao dio aktivnosti projekta "Pokretačka snaga volonterstva" koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Još jednom čestitamo svim dobitnicima te koristimo priliku da čestitamo Međunarodni dan volontera svim volonterima i volonterkama te organizatorima volontiranja koji kroz cijelu godinu aktivno rade kako bi uljepšali i poboljšali zajednicu u kojoj žive te izražavamo zahvalnost i sreću što smo okruženi takvim ljudima. HVALA!