Radionice o volontiranju s osnovnoškolcima

U listopadu, studenom i prosincu 2022. u prostorima Volonterskog centra Istra održana je po jedna radionica o volontiranju s učenicima i učenicama pulskih osnovnih škola Centar i Stoja. Najprije su nas posjetili Mladi knjižničari škole Centar, koji dio svog vremena posvećuju volontiranju te smo već ranije zajedno sudjelovali u volonterskim aktivnostima. Nakon toga su uslijedile dvije grupe “petaša” uključenih u izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje (OŠ Centar i OŠ Stoja) te je tako u ovim radionicama sudjelovalo ukupno 48 učenika/ca. Kako se radi o djeci koja već poznaju temu volontiranja, kroz radionice smo ponovili osnovne pojmove, a zatim se zabavili kroz malo zahtjevniji kviz te mozgali o mogućim volonterskim aktivnostima koje će njihove grupe nastaviti razvijati s učiteljicama te ih u konačnici i provesti.

202212 Istra 4

202212 Istra 4

“Upravljanje volonterskim programima” u Puli

U studenom i prosincu 2022., kroz ukupno pet dana, Volonterski centar Istra je u Puli proveo edukaciju koordinatora/ica volontera/ki pod nazivom “Upravljanje volonterskim programima”, u kojoj je sudjelovalo 7 osoba iz 6 organizacija s područja Istarske županije. Raznolikost iskustava koordinatorica i koordinatora s uključivanjem volontera/ki te područja rada organizatora volontiranja omogućila je zanimljive rasprave i dodatno učenje sudionika/ca jednih od drugih. 

202212 Istra 5

Volonterski klubovi u srednjim školama

U istom su razdoblju bili vrlo aktivni školski volonterski klubovi čiji rad i razvoj Volonterski centar Istra dugoročno podržava; radi se o klubovima Srednje škole “Vladimir Gortan” u Bujama, Gimnazije Pula te Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin. 

Nakon što je u studenom održan follow-up susret vršnjačkih edukatora, koji je uključivao i reviziju do sada provedenih radionica vršnjačke edukacije o volontiranju, mladi su u svojim školama održali informativno-motivacijske radionice s učenicima/cama svih prvih razreda.

Uz to, volonterski klub SŠ “Vladimir Gortan” u Bujama je uoči Međunarodnog dana volontera proveo veliku, participativno osmišljenu i gotovo potpuno samostalno organiziranu volontersku akciju uređenja igrališta i izrade održivog vanjskog namještaja, u kojoj su, osim redovnih članova/ica školskog volonterskog kluba sudjelovali dodatni učenici/ce kao volonteri/ke te djelatnici gradskog komunalnog poduzeća. 

202212 Istra 6

Međunarodni dan volontera u VCI-ju

Povodom Međunarodnog dana volontera 5. prosinca smo u Volonterskom centru Istra održali radionicu “Biti volonter/volonterka: osobni razvoj kroz volontiranje” u kojoj smo se se s volonterima raznovrsnih iskustava bavili osobnim vrijednostima i dobrobitima od volontiranja na individualnoj razini. Pravi dan da učinimo nešto lijepo za volontere/ke, i oni sami za sebe.

202212 Istra 7

***

 

Aktivnosti su provedene u okviru dvogodišnjeg programa “Lokalni Volonterski centar Istra” koji se provodi do 31.12.2022. uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.