U Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ – Ogranak Caprag, 8. prosinca 2022., u organizaciji Agencija lokalne demokracije Sisak i Grada Siska, obilježen je Međunarodni dan volontera. Otvorena je sedma Izložba fotografija “Rastemo zajedno” koja predstavlja različite volonterske aktivnosti organizatora volontiranja s područja Sisačko- moslavačke županije, a istom su prigodom dodijeljene Volonterske nagrade Grada Siska za 2022. godinu u tri kategorije: Volonter/Volonterka godine, Koordinator/Koordinatorica volontera i Razvoj volonterstva u obrazovanju.202212 ALD 2

Uvodne govore održali su Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Grada Siska i Barbara Marjanović, programska asistentica i koordinatorica volontera Agencije lokalne demokracije Sisak.
Gđa. Ikić Baniček istakla je kako ju veseli vidjeti sve veći broj mladih koji se uključuju u volonterske aktivnosti te svojim radom doprinose kvaliteti života u našem gradu. Naglasila je značajan utjecaj volonterskog angažmana u ublažavanju posljedica potresa i produžene krize nakon potresa. Barbara Marjanović predstavila je rad Povjerenstva za razvoj volonterstva grada Siska, savjetodavno tijelo koje je kao takvo jedinstveno u državi, osnovano prije sedam godina s ciljem poticanja razvoja volonterstva, osobito kroz promociju i poboljšanje uvjeta za njegovo priznavanje i nagrađivanje. Naglasila je kako volontiranjem doprinosimo izgradnji zajednice kakvu želimo, a to je inkluzivna, održiva i solidarna zajednica. Najavila je izradu nove Volonterske politike Grada Siska iduće godine što daje prostor za stvaranje više prilika za volontiranje.
Volonterske nagrade su uručile gradonačelnica Grada Siska, Kristina Ikić Baniček i Paula Raužan, predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak i Koordinatorica Povjerenstva za razvoj volonterstva Grada Siska.
U kategoriji Volonter/ka godine, dobitnica prve nagrade je Ema Jajčinović, volonterka u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak, dobitnik druge nagrade je Luka Tomašević, također volonter Gradskog društva Crvenog križa Sisak, a dobitnik treće nagrade je Željko Jakopović, volonter Dijabetičkog društva grada Siska. Dobitnice Pohvalnice su Andreja Barišić, volonterka Dijabetičkog društva grada Siska i Jana Đureković, volonterka Kino Kluba Sisak.
U kategoriji Koordinator/ica volontera dobitnica prve nagrade je Mateja Marčinko, koordinatorica u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak a dobitnik druge nagrade je Tomo Rajić, koordinator Kino Kluba Sisak.
U kategoriji Razvoj volonterstva u obrazovanju, prva nagrada dodijeljena je Srednjoj školi Viktorovac dok je druga nagrada pripala Osnovnoj školi Viktorovac.
Za zabavni dio programa zaslužni su Erik Kerep, Sara Bečirević i Tin Kral, učenici Osnovne škole Viktorovac, koji su plesnom točkom otvorili ovogodišnju svečanost. Tara Beriša, Katarina Adamović, Nea Buinac, Celestin Brkanec i Luka Božurić, učenici dramske grupe Srednje škole Viktorovac, izveli su scene iz teksta „Sasvim obične besmislice“ Daniila Harmsa. Svečanost je završila glazbenim nastupom Lare Kovačević, također učenice Srednje škole Viktorovac.
Agencija lokalne demokracije Sisak se ovom prilikom srdačno zahvaljuje svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi svečanosti, a posebice našim volonterkama Luciji Štajcer i Ani Pokas koje su pomogle u organizaciji programa te Ankici Magačić i Leonardu Eidu koji su se pobrinuli da fotografijom zabilježe najljepše trenutke i osmjehe nagrađenih.
Izložbu fotografija volonterskih programa možete posjetiti do 9. siječnja 2023. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ – Ogranak Caprag.

202212 ALD 3

202212 ALD 4

-------------------------------------------------
Izložbu postavlja Agencija lokalne demokracije Sisak u okviru projekata Volonterska mreža i Volonterski centar Sisak. Izložbu sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak. Za sadržaj objavljen u ovom tekstu je isključivo odgovorna ALD Sisak i ne može se smatrati službenim stavom Ministarstva niti Grada Siska.

VM vidljivost