Svečano otvoren program Europske snage solidarnosti

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su 11. prosinca 2018. u Zagrebu organizirali svečanu konferenciju u povodu službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.

U sklopu konferencije sudionici su imali priliku razgledati info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, na kojem su se predstavili primjeri dobre prakse s porukom pozitivnog učinka koji sudjelovanje u volonterskim projektima ima na organizacije, pojedince i širu zajednicu. Organizirana je i panel-diskusija „SOLIDARNOST – pojam, predrasude, očekivanja“ na kojoj su volonteri i stručnjaci iz područja volontiranja pokušali su približiti i pojasniti pojam solidarnosti kao noviteta i nadogradnje na prijašnje volonterske programe Europske unije. Sudjelovale su i predstavnice Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018. - 2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili inozemstvu. Riječ je o projektima koji su od koristi zajednicama i građanima diljem Europe. Mladi će kroz program graditi zajednice, pružati podršku ranjivim osobama i skupinama građana te odgovarati na aktualne društvene izazove. Europske snage solidarnosti nadovezuju se na volontersku komponentu programa Erasmus+, Europsku volontersku službu, koju novi program zamjenjuje i nadograđuje.