KOMPETENCIJE STEČENE VOLONTIRANJEM

Stjecanje kompetencija kroz volontiranje – ŠTO JE TO?


Volontiranje je uzajamni proces davanja i primanja. Kao volonter poklanjate jedan od najvrednijih čovjekovih resursa – svoje vrijeme – korisnicima i idejama koje smatrate bitnima. Zauzvrat, uz pregršt pozitivne energije i dobrih osjećaja, prolazite kroz proces učenja, primjene znanja i vještina koje posjedujete, ali i otkrivanja talenata za koje niste ni znali da imate.

Volontiranje razvija niz osobnih, socijalnih, organizacijskih i profesionalnih kompetencija koje vam osiguravaju bolje i lakše snalaženje u raznim poslovima i u svakodnevnom životu. Iskustva, znanja i vještine koje se stječu volontiranjem potrebne su i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, veću zapošljivost te osobni razvoj. Zato je ono usko povezano s konceptom cjeloživotnog učenja, kao doprinos razvoju osobnih potencijala i stjecanju kompetencija za osobni i profesionalni napredak.

Upravo da bi se volontiranje učinilo vidljivijim na tržištu rada, ali i u daljnjem obrazovanju, izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu 2013. godine omogućeno je izdavanje potvrde o kompetencijama – znanjima, vještinama i iskustvima – stečenim kroz volontiranje onim volonterima koji su u dugoročnom volonterskom angažmanu, odnosno koji volontiraju redovito i kontinuirano, na tjednoj osnovi u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida. Sam Zakon kao jednu od najvažnijih dobrobiti volontiranja ističe da se: ''Volontiranjem stječu iskustva i razvijaju kompetencije potrebne i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, osobni razvoj i osobnu dobrobit''.

Financirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+.
Podrška Europske komisije za izradu ove web stranice ne predstavlja odobrenje sadržaja koji odražava isključivo stajalište vlasnika web stranice i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se na njoj nalaze.


Ova web stranica rezultat je projekta "Competent in Volunteering - Competent in life" financiranog sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+. Nositelj projekta je Platforma dobrovolnickych centier a organizacii (PDCO), Slovakia, a partneri na projektu, uz Volonterski centar Osijek, još su i Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Romania; Univerzita Mateja Bela v BanskejBystrici, Slovakia; Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, Romania; Projekt građanske demokratske inicijative Beli Manastir.
Povratak na www.hcrv.hr